PROCIVITAS PRIVATA GYMNASIUM

ProCivitas Privata Gymnasium

 

ProCivitas i Växjö har bedrivit idrottsutbildning sedan 2003. Skolan erbjuder en helhetslösning för elever som vill kunna utvecklas optimalt inom sin idrott. Skolan erbjuder ett programutbud med Samhällsvetenskapsprogram, Ekonomiprogram och Naturvetenskapsprogram. Totalt är det ca 400 elever på skolan varav ett 100-tal är idrottare. Många av dem har redan haft och har stora framgångar både nationellt som internationellt. 

På ProCivitas är utbildningen speciellt framtagen för elever som helhjärtat vill satsa på sin idrott och som samtidigt vill få en mycket bra utbildning som ger behörighet att söka vidare till universitet eller högskola. Skolans upplägg syftar till att ge en gedigen praktisk och teoretisk utbildning inom respektive idrott som ger möjlighet till att bli elitidrottare. När ProCivitas valt samarbetspartners så har de satsat på klubbar som är väl etablerade och väl fungerande. Dessa klubbar har goda träningsfaciliteter samt meriterade och högutbildade tränare, som dessutom i många fall själva varit aktiva på elitnivå. 

Som idrottselev får man de bästa förutsättningarna med erfarna och välutbildade tränare från Östers IF. Eleverna tränar under dagtid och de har de bästa förutsättningarna med både utomhus- och inomhusträning. På Arenastaden finns en konstgräsplan, naturgräsplaner (inklusive Myresjöhus Arena) samt Tipshallen som är en av få anläggningar i Sverige som rymmer en fullskalig konstgräsplan inomhus. 

Skolan ligger belägen på Söder mitt i Växjö nära beläget med Strandbjörket och Växjösjön. ProCivitas har en egen restaurang som serverar frukost, lunch och middag. På cykel tar sig eleverna snabbt till Arenastaden. Elevvård som skolsköterska, kurator, skolläkare och studievägledning finns givetvis också på skolan. 

Skolan har bland annat ett väl fungerande intranät där samtliga läxor och uppgifter är nåbara via Internet. Dessutom ställer lärarna upp och visar vad som skall göras. 

 

Nationell godkänd Idrottsutbildning (NIU)

Östers IF har ett väl fungerande samarbete med ProCivitas samt med Smålands fotbollförbund och Svenska fotbollförbundet. Östers IF är tillsammans med ProCivitas Privata Gymnasium certifierade av Svenska Fotbollsförbundet och godkända av Skolverket att genomföra Nationell Idrottsutbildning (NIU). Östers IF och ProCivitas följer de riktlinjer som Svenska FF rekommenderar för Elitfotbollsgymnasium.

NIU syftar till att ge satsande fotbollspelare som söker optimerade förutsättningar för elitförberedande träning kombinerat med rätt förutsättningar för goda resultat i helheten i deras gymnasiestudier.

ProCivitas har 15 studieplatser för NIU.

ProCivitas fotbollselever tränar i sin moderklubb alternativt erbjuds träning med Östers IF U17/U19.

 

Processen vid elevrekrytering

Skolan arrangerar Öppet hus vid två-tre tillfällen per läsår där skolan visas för intresserade elever och föräldrar. Förutom dessa tillfällen tar skolan alltid emot besök från intresserade och man kan t ex följa undervisningen någon eller några dagar. 

Östers IF arbetar med scoutingverksamhet bland ungdomar från 13 års ålder i enlighet med föreningens verksamhetsplan, spelarutbildningsplan och styrdokument för scouting och spelarrekrytering. 

Östers IF anordnar kontinuerligt talangträningar för ungdomar från kringliggande föreningar.

Utöver Småland, ingår också Blekinge och norra Skåne inom föreningens upptagningsområde. Föreningsrepresentanter besöker/bevakar distriktslagssamlingar, Elitpojk- och Elitflickläger samt följer spelarna genom Cup Byggnads och Cup Kommunal (SM för distriktslag). 

Föreningen står för en god och kontinuerlig dialog gentemot Spelarutbildare (SU), Distriktsförbundskaptener (DFK) och Svenska Fotbollförbundets Förbundskaptener i feedback och rapportering gällande spelare. 

Varje år arrangerar Östers IF s.k. uttagningsdagar. Till dessa dagar inbjuds sökande till skolans NIU-program. 

 

Hur har skolan och Öster valt att organisera gymnasieutbildning?

Träningen är förlagd till tre förmiddagar (må-on-fr) kl 10.00 – 11.30 för att ge idrottarna bästa möjliga återhämtning inför eventuella kvällspass.  

Torsdagar har klubblagen ledigt från träning vilket skapar möjlighet till en längre skoldag men även en dag då eleverna är helt lediga från sin fotboll. 

Flexibel schemaläggning där hänsyn tas till träningstider i föreningen, ett väl utvecklat samarbete. En stor lärarförståelse då cirka 25% av skolans elever är idrottselever. Skolan erbjuder extra stöd för planering och struktur av tillvaron för idrottare samt stöd för extra undervisning i t.ex matematik. Stödundervisning sker i form av mindre grupper och i de fall undervisningen kolliderar med ett eftermiddagspass med laget, så prioriteras stödundervisningen. 

Skolan erbjuder frukost och lunch för samtliga elever, där idrottseleverna erbjuds att plocka med matlåda för måltid efter träning.

Kontinuerligt inbokade möten mellan skolansvarig på Östers IF och ansvarig på skolan, där tas elevfrågor upp kontinuerligt. Skolansvarige medverkar vid skolans Öppet Hus.

 

Lokal Idrottsutbildning (LIU)

Utöver NIU har Östers IF och ProCivitas möjlighet att utbilda ytterligare ca 8-10 fotbollsspelare genom Lokal idrottsutbildning (LIU). Här följer eleverna kursplanen för Idrott & Hälsa 1 & 2 Specialisering. 

LIU tränar två fotbollspass i veckan och i mesta möjliga mån erhålla så likvärdiga förutsättningar för den praktiska fotbollsutbildningen som möjligt. LIU tränar måndagar och onsdagar mellan kl 10.00-11.30.

 

Fotbolls- och fysinstruktörer vid ProCivitas i Växjö

Samtliga instruktörer är anställda av Östers IF och delar av dess anställning består i att medverka i skolverksamheten. Våra instruktörer har parallella uppdrag och återfinns i föreningens olika lag och med varierande arbetsuppgifter; 

  • Andreas Sandberg - Instruktör

KONTAKT

 

Skolansvarig
Andreas Sandberg

andreas.sandberg@ostersif.se

  

ProCivitas Privata Gymansium
Vallgatan 12 E, 352 35 Växjö